Snežne razmere Kako do nas Poletje Zima

POHODNIŠTVO PO RAJSKEM VRTU

Ste se kdaj vprašali, kako bi na enem potovanju obiskali ledenik in morje? To je na poti Alpe Adria mogoče! Spoznali boste tri lepe pokrajine z neokrnjeno naravo in tri zelo različne kulture. Najprej se boste sprehodili mimo jezer na avstrijskem Koroškem, nato skozi dolino smaragdne reke Soče in popotovanje zaključili v pristaniškem mestu Milje (Muggia) na italijanskem Krasu. Verjemite nam, to bo potovanje, ki si ga boste zapomnili.

Alpe Adria Trail je projekt, ki je prejel veliko priznanj, tudi od največjih popotniških revij, kot je National Geographic Traveller.

Pot Alpe Adria na 43 etapah in približno 750 kilometrih povezuje tri regije: avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo - Julijsko krajino. Pohodniška pot vas vodi od vznožja najvišje gore Avstrije Velikega Kleka, skozi gorsko in jezersko pokrajino, mimo stičišča treh dežel – Avstrije, Slovenije in Italije –, skozi smaragdno dolino reke Soče in vinorodno deželo Goriška brda. Zaključi se na Jadranski obali v kraju Milje (Muggia).

ETAPA BOVEC - KOBARID

Slikovita etapa večinoma poteka po levem bregu Soče, vse dokler se reka proti koncu etape ne odcepi. Povzpnemo se vse do očarljive gorske vasice Drežnica nad Kobaridom.

Pot nas pelje mimo romantičnega slapa Virje, v čarobno Narnijo; bovška dolina je namreč s svojo naravno in kulturno dediščino služila kot kulisa za del Walt Disneyevega filma »Zgodbe iz Narnije – Princ Kaspijan«. V bližini se nahaja veličastni slap Boka, kjer lahko opazujemo, kako na stotine kubičnih metrov vode buči 106 metrov globoko v kotanjo. Nato nadaljujemo pot ob smaragdno zeleni reki Soči, kjer opazujemo navdušene veslače v kajakih ter številne rafte, ki se spuščajo po rečnih brzicah. Dolina je pravi raj za adrenalinske navdušence. Ko zaobidemo hrib Polovnik, po nezahtevnem vzponu pridemo do očarljive Drežnice, gorske vasice pod Krnom.

ZANIMIVOSTI NA POTI

Zavijte malenkost z AAT trase in se ustavite pri čudovitem slapu Virje, sprehodite se tudi po golf igrišču, ki je prava oaza miru in občudujte slap Boko in bovško panoramo, kot je predstavljena tudi v filmu o Narniji.

V Drežnici si lahko ogledate nekaj zelo zanimivih zasebnih zbirk, med katerimi je najbolj atraktivna zbirka Mirka Kurinčiča na temo I. svetovne vojne imenovana Botognice. Najbolj znano izročilo območja so originalne drežniške maske narejene iz lesa. Domačini še dandanes zvesto obnavljajo prastare pustne običaje. Drežniški pust, pri katerem sodelujejo le neporočeni fantje, spada med bolj znana pustovanja v Sloveniji. TA LEPI in TA GRDI, ki na pustno soboto privabijo na plano domačine in številne obiskovalce, še s številnimi drugimi liki tvorijo sprevod, ki prebivalcem nosi srečo in veselje.

Blizu Drežnice se nahaja tudi majhno mestece Kobarid. Največji pečat je Kobaridu pustila 1. svetovna vojna. Pripoved o zgodovini kraja in predvsem o soški fronti je podana v Kobariškem muzeju, najboljšem evropskem muzeju leta 1993. Zanimiva in poučna je Kobariška zgodovinska pot, ki nas popelje skozi čas in naravne lepote okolja.

VEČ NA https://alpe-adria-trail.com/sl/